Baterii alcaline:
Bateriile cu electrolit alcalin au o densitate energetică ridicată. Dupa cel de-al doilea razboi mondial acest tip de celulă a fost dezvoltat exclusiv pentru uz militar. La începutul anilor ‘70, începea să se adreseze pe o piață civilă limitată, iar de la mijlocul anilor ‘80, vânzările de celule cilindrice alcaline in Europa le depășesc cu mult pe cele ale celulelor de zinc-carbon. Bateriile alcaline au catodul format dintr-un amestec de dioxid de mangan și grafit, anodul este zinc pudrat si electrolitul hidroxid de potasiu.
Bateriile alcaline cu mangan reprezinta două treimi din toate bateriile și acumulatorii vândute în Europa. Sunt disponibile în diverse forme si marimi, de la celula buton la baterii industriale de mari dimensiuni. Durata de depozitare a unei baterii alcaline depinde de mediul in care se face stocarea, dar in conditii normale ele pot sa fie folosite dupa 5-7 ani.
Baterii Zinc Carbon (saline):
Inginerul francez Georges Leclanché (1839-1882) a inventat în 1860 celula de zinc cu dioxid de mangan ce functioneaza in electrolit de clorură de amoniu. Chiar și astăzi, câteva miliarde de elemente galvanice fabricate pe acelasi principiu sunt produse anual în întreaga lume pentru ca este o alternativă ieftină. Destinata utilizarii acestui tip de baterii este pentru aparate care consuma putin.