O dizertație despre “cursa lumenilor” și de ce a evalua calitatea luminii exclusiv din punctul de vedere al valorii lumenilor este înșelătoare.
Așa cum mulți dintre cititorii noștri, și poate și cei care nu ne citesc, știu, Peli Products este considerat la scară largă liderul global în domeniul producției de valize și containere de protecție. Ceea ce poate puțini dintre voi cunosc este că Peli este și lider în producția de sisteme avansate de iluminat, precum lanterne de mână și frontale și lămpi de lucru. Chiar dacă suntem luați în considerare în special pentru valizele noastre, suntem prezenți în industria sistemelor de iluminat de ceva vreme și suntem foarte familiarizați cu ceea ce este cunoscut sub denumirea de “cursa lumenilor”. În această postare vom explica ce sunt lumenii, ce sunt standardele ANSI și, mult mai important, ce este întrecerea lumenilor; de asemenea, vom spulbera noțiunea că lumenii reprezintă unicul aspect de considerat în evaluarea calității unei lanterne.
Ce sunt lumenii?
Înainte de a aprofunda subiectul acestei postări, ne-ar fi de ajutor să avem o definiție a lumenilor. Lumenii reprezintă cantitatea totală de lumină vizibilă pentru ochiul uman emisă de o lampă sau sursă de iluminat în toate direcțiile. Aceasta înseamnă că, cu cât valoarea lumenilor este mai mare, cu atât lumina emisă de o lanternă de mână, frontală sau o lampă de lucru este mai strălucitoare. În consecință, lumenii sunt unitatea de măsură utilizată pentru a determina valoarea luminii emise de către o lanternă, conform standardelor ANSI.
Ce sunt standardele ANSI?
American National Standards Institute (ANSI) a dezvoltat standarde de performanță și simboluri care să comunice în mod eficient caracteristicile și beneficiile luminii. O scurtă trecere în revistă este mai jos.
LUMINOZITATEA
Luminozitatea este, din nou, expresia strălucirii luminii unei lanterne. Și pentru a comunica strălucirea o facem utilizând unitatea de măsură menționată anterior – Lumenii.
INTENSITATEA LUMINOASĂ DE VÂRF
Aceasta este intensitatea luminoasă maximă de-a lungul axei centrale a unui con de lumină și în esență măsoară intensitatea luminii de-a lungul celui mai strălucitor punct al razei de lumină. Spre deosebire de luminozitate, intensitatea luminoasă de vârf se măsoară în candele și nu variază în raport cu distanța.
DISTANȚA DE ILUMINARE
Distanța de iluminare reprezintă distanța până la care călătorește lumina. Este măsurată calculând cât de departe poate ajunge raza de lumină înainte de a atinge echivalentul luminii emise de Lună.
DURATA DE ILUMINARE
Durata de iluminare reprezintă timpul cât lanterna va emite lumină. Este calculată luând durata de timp necesară ca bateriile noi să ajungă la 10% din capacitatea nominală, rotunjită la cel mai apropiat sfert de oră.
REZISTENȚA LA IMPACT
Rezistența la impact se măsoară în metri și este testată lăsând lanterna să cadă de la o distanță determinată, pe o suprafață de ciment, cu toate accesoriile și bateriile instalate. Pentru a se considera că este rezistentă la impactul de la o anumită înălțime, trebuie ca lanterna să fie 100% funcțională și să nu prezinte crăpături sau spărturi după testarea prin lăsarea să cadă de la acea înălțime.
REZISTENȚA LA INTEMPERII
Rezistența la intemperii ar trebui să se explice singură. Există diverse niveluri de rezistență la intemperii, conform evaluării Ingress Protection (IP) ratings system.
De ce lumenii nu înseamnă totul
Acum că am punctat informația de mai sus, putem trece la descrierea cursei lumenilor. Ceea ce numim cursa lumenilor este competiția pe care o percepem printre producătorii de echipamente de iluminat de a produce lanterne cu cel mai ridicat nivel al lumenilor posibil. Astfel, își pot comercializa produsele ca fiind mai bune decât ale competiției, deoarece au o valoare a lumenilor mai ridicată pe o anumită lanternă.
După cum spunea recent unul dintre directorii de vânzări ai companiei Peli: “Când vine vorba despre lanterne, Lumenii se adresează cel mai mult consumatorilor, însă aceasta este o situație similară celei întâlnite când au apărut camerele digitale. Mai întâi, camera cu patru megapixeli a fost mai bună decât cea cu trei. Apoi, camera cu cinci a fost mai bună decât cea cu patru și tot așa până când s-a ajuns în punctul în care consumatorii au descoperit că megapixelii nu stabilesc în mod necesar că o cameră digitală este mai bună decât alta.”
Morala comentariilor de mai sus este că există mulți alți factori importanți de avut în vedere când se evaluează calitatea unei lanterne comparativ cu altă lanternă.
Reprezentantul Peli menționat mai sus continua, “Alt exemplu bun de comparat cu cursa lumenilor este cel al cailor putere din industria auto. Ați considera mai bună o Toyota cu mai mulți cai putere decât un model similar BMW doar pentru că are mai mulți cai putere?”
Astfel, Lumenii nu înseamnă totul. Ceea ce determină calitatea unei lanterne este combinația dintre caracteristicile precum durata de funcționare, distanța de iluminare, rezistența la impact și multe altele. Un singur aspect sau caracteristică a unei lanterne nu decide dacă este mai bună.
BRANDUL CONTEAZĂ
Un alt aspect important de luat în considerare este brandul. Peli, de exemplu, poate fi un brand mai cunoscut pentru valize și containere, dar, după cum formula un alt Peli expert când i s-a solicitat un comentariu, “Lanternele Peli sunt produse urmând aceleași principii ca și gențile. Sunt produse să dureze o viață.” Ceea ce nu e neapărat valabil pentru alte branduri.
Și vorbind despre branduri și lumenii care sunt comunicați, este important să avem în vedere și cum sunt măsurați lumenii în cazul altor branduri. Conform unor persoane din interiorul companiei Peli, mulți producători pur și simplu mint când vine vorba despre lumeni. Alții vor comunica valoarea maximă a lumenilor, care în esență este nivelul inițial al lumenilor obținut când se aprinde lanterna în modul de funcționare maxim. Ceea ce are sens pentru unii, dar problema este că acest nivel poate fi menținut doar pentru scurt timp. Inițial valoarea lumenilor poate fi 1000, dar acest nivel va scădea în mod semnificativ în câteva minute de la aprinderea lanternei. Pe de altă parte, Peli va comunica un număr care poate fi susținut pe o perioadă îndelungată de funcționare a lanternei. Asta înseamnă că valoarea comunicată va fi mai mică, dar este de asemenea adevărat că este o valoare mai apropiată de adevăr, pe care consumatorul se poate baza pentru o perioadă de timp mai lungă. Imaginea de mai jos ilustrează acest concept.
Este de asemenea important să avem în vedere standardele ANSI referitoare la testare. ANSI nu numai că a stabilit ce caracteristici trebuie măsurate pentru a determina calitatea luminii, dar a reglementat și procedurile de testare. Multe branduri nu aderă în mod necesar la aceste proceduri de test sau la standardele ANSI. Standardele ANSI menționează că lumenii pot fi măsurați după 10 secunde de la aprinderea lanternei. Astfel, un producător ar trebui să coteze nivelul lumenilor măsurați după 10 secunde și durata de funcționare până când bateria ajunge la 10% din durata sa de viață. Este important pentru un consumator să considere dacă un anumit brand utilizează standardele ANSI pentru a-și testa lanternele sau nu. Acest detaliu poate schimba totul.
Cum e cu lanternele ATEX? Lumenii contează?
Răspunsul scurt este da. Dar aceasta este o caracteristică mult mai puțin importantă decât altele. În cazul lanternelor certificate ATEX, este important de avut în vedere ceea ce poate cauza o explozie: scânteia produsă la aprinderea lanternei și, și mai important, căldura degajată de aceasta. Logic, cu cât nivelul lumenilor este mai mare, cu atât temperatura va fi mai mare, și în consecință crește riscul de a se produce o explozie în zona periculoasă. De aceea, lanternele ATEX vor avea întotdeauna o valoare mai mică a lumenilor prin comparație cu celelalte tipuri de lanterne profesionale, precum lanternele tactice sau lămpile de lucru. Cu toate acestea, ca și în cazul altor lanterne, există multiple caracteristici și beneficii de luat în considerare când alegeți o sursă de iluminare, nu numai lumenii. Când evaluați lanternele ATEX, cel mai important lucru de avut în vedere este dacă producătorul obține sau nu certificări reale conform directive EU ATEX. Orice altceva trebuie să treacă pe planul second ca importanță, și în special lumenii.
Peli Products se asigură că produsele sale sunt 100% conforme cu toate reglementările și standardele. Lanternele Peli sunt produse folosind materiale de cea mai bună calitate și sunt conforme ultimelor ediții ale Directivei ATEX (2014/34/EU).
Deci, ce putem concluziona despre Lumeni și calitatea lanternei? Lumenii sunt importanți, dar trebuie să considerați multe alte aspecte și caracteristici când trebuie să decideți care este lanterna potrivită pentru dumneavoastră.
Sursa: Peli Blog – Lumens arent everything